Pensjonsrettigheter fra første krone

Tor Borgan

Visste du at du tjener opp pensjonsrettigheter fra første krone du tjener allerede fra du er 13 år gammel? Er du ung i dag så tjener du opp pensjonsrettigheter i alle år du er i arbeid, fra du er 13 år og fram til du fyller 75 år. Og hva betyr så det for din pensjon?

Du får slike rettigheter fra første krone, også hvis du har skattefrikort. Før 2011 tjente du opp pensjonsrettigheter fra du var 17 år, og da bare hvis du tjente mer enn et visst beløp.

Å ha arbeidsinntekt fra du er 13 år er sparing i dobbel forstand. Pengene du tjener fra arbeidsinntekt kan du spare på egen hånd, og etter egne valg.

I tillegg sparer staten også pengene for deg til den dagen du tar ut alderspensjon i det vi kaller pensjonsbeholdning. Hver krone øker din oppsparte pensjonsbeholdning. For hver 100 lapp du tjener avsetter staten 18,10 kroner til din pensjonsbeholdning.

Tenker du langt fremover i tid er det derfor veldig lurt å ha en liten kvelds- eller helgejobb også i helt ung alder. Det lønner seg alltid å arbeide.

Hvor stor pensjonsopptjening du har i folketrygden kan du finne ut ved å logge deg inn på din personlige side på Din pensjon.
SparegrisDet kan være verdt å merke seg at du får medregnet pensjonsopptjening først i januar året etter at skatteligningen for det aktuelle året foreligger. Det betyr at om du logger inn på Din pensjon for å sjekke pensjonsopptjeningen din vil denne per i dag være oppdatert med inntektene dine til og med 2013.

Tor Borgan,

Avdelingsdirektør, NAV Pensjon