Nytt om tjenestepensjon i offentlig sektor
I januar i år hadde vi et blogginnlegg på pensjonsbloggen om forhandlingene om en ny tjenestepensjonsordning for offentlig ansatte. Disse forhandlingene er nå godt i gang, og til grunn for forhandlingene ligger en rapport fra en bredt sammensatt arbeidsgruppe. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på innholdet i rapporten.
Statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet har ledet arbeidsgruppen, og representanter fra de organisasjonene som forhandler om ny tjenestepensjonsordning har deltatt, sammen med representanter for arbeidsgiverorganisasjonene. Målet for arbeidsgruppen «..har vært å gi en felles beskrivelse av hovedelementene i en fremtidig pensjonsløsning og begrense antall problemstillinger som må avklares i fase 2». Fase 2 er betegnelsen på de pågående forhandlingene.
Rapporten drøfter i hovedsak to spørsmål:
- Ny AFP-ordning for offentlig ansatte i alderen 62 – 66 år
- Ny tjenestepensjonsordning for ansatte fra fylte 67 år
Ny AFP-ordning i offentlig sektor
Alternativ 1: AFP utformes som et livsvarig tillegg til alderspensjon fra folketrygden, med fleksibelt uttak fra fylte 62 år. Dette er samme ordning som i privat sektor.
Alternativ 2: Verdien av AFP integreres i tjenestepensjonsordningen. Dette alternativet vil i følge rapporten «..på sikt gi et enkelt pensjonssystem i offentlig sektor med god forutsigbarhet for fremtidige pensjonsytelser og pensjonsmessig likebehandling uavhengig av lønnsnivå.»
Dersom man velger en AFP-ordning som alternativ 1, vil det være behov for det som arbeidsgruppen kaller en «betinget tjenestepensjon» for dem som ikke kvalifiserer til ordinær AFP. I følge rapporten skal valg av AFP-ordning avklares gjennom forhandlinger i fase 2.
Ny tjenestepensjonsordning for ansatte fra fylte 67 år
Arbeidsgruppen legger til grunn at det skal innføres en påslagsmodell for alderspensjon i de offentlige tjenestepensjonsordningene. Hovedprinsippene i en slik påslagsmodell er:
- Alle år i jobb skal gi pensjonsopptjening
- Tjenestepensjonen skal beregnes uavhengig av folketrygden
- Pensjonsopptjeningen skal være kjønns- og aldersnøytral
- Den enkelte arbeidstakers pensjonsopptjening samles i en beholdning som i opptjeningsperioden skal reguleres med lønnsveksten i samfunnet
- Alderspensjonen skal kunne tas ut fleksibelt fra 62 år og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen blir avkortet
- Utbetalingen skal være livsvarig
I tillegg til disse to hovedspørsmålene, har arbeidsgruppen drøftet en rekke andre spørsmål som berører tjenestepensjonsordningene for offentlig ansatte, blant annet:
- Utfasing av den individuelle garantien, som sikrer 66 % pensjon av pensjonsgrunnlaget på visse vilkår. Denne garantien gjelder til og med 1958-kullet
- Nye regler for samordning av tjenestepensjon og alderspensjon fra folketrygden
- Alderspensjon til personer med særaldersgrenser
Virkningstidspunkt for nye ordninger
Arbeidsgruppen tar utgangspunkt i at personer som er født til og med 1962 skal beholde dagens AFP-ordning og fortsette å tjene opp alderspensjon i bruttoordningen. De som er født i 1963 eller senere vil omfattes av ny AFP-ordning og påslagsmodell for tjenestepensjon.
Du kan lese hele rapporten fra arbeidsgruppen her.
Kato Sandvik, avdelingsdirektør NAV Familie- og Pensjonsytelser Ålesund