Skal du ha sommerjobb i sommer?

Sommerferien står for døren og mange unge er i disse dager på jakt etter en sommerjobb. For mange blir sommerjobben den første erfaringen i arbeidslivet. Visste du at sommerjobben også kan være første mulighet til å spare til pensjon? I denne artikkelen gir vi deg spørsmål og svar knyttet til sommerjobb og pensjon.

Fra hvilken alder kan jeg spare til pensjon?

Hvis du er født i 1997 eller senere kan du spare til pensjon fra du er 13 år.

Er du født før 1997 er aldersgrensen 17 år.

Hvor mye kan jeg spare til pensjon?

Du sparer opp 18.1 % av all lønn du tjener opp til 7.1 ganger grunnbeløpet i folketrygden (for tiden kr. 664 801). Dette gjelder inntekt fra første krone. Det har ikke betydning at du tjener under skattekortgrensen.

Eksempel: Ida har fått sommerjobb i en butikk. I løpet av sommeren tjener hun 20 000 kr. Til pensjonsbeholdningen i folketrygden avsettes: 20 000 kr. x 0.181 = kr 3 620.

Hvilke jobber kvalifiserer til pensjonsopptjening?

Inntekten du får i sommerjobben må være personinntekt etter skatteloven. Det betyr i praksis inntekt som arbeidsgiveren melder inn til skattemyndighetene.

Dersom du har sommerjobb hjemme hos foreldre eller besteforeldre, får du som regel ikke pensjonsopptjening av lønnen du får. Et unntak er dersom de du jobber hos fyller ut et skjema A04 og sender dette til skattemyndighetene. Du kan lese mer om dette på hjemmesidene til skatteetaten.

Kan jeg også tjene opp rett til tjenestepensjon gjennom sommerjobben?

Hittil har vi sett på opptjening til pensjon fra folketrygden gjennom sommerjobben. Hva med opptjening til tjenestepensjon i tillegg til pensjon fra folketrygden? I noen tilfeller kan du også gjennom sommerjobben ha mulighet til dette.

I det offentlige er det et krav at du arbeider i minst 20 % stilling. I tillegg må arbeidsforholdet vare i minst en måned sammenhengende.

I privat sektor er det mange ulike ordninger og vilkår for opptjening til tjenestepensjon. Spør arbeidsgiveren din om du omfattes av ordningene gjennom sommerjobb.

Når kan jeg ta ut alderspensjonen jeg har spart opp?

Du kan tidligst ta ut opptjent alderspensjon fra fylte 62 år.

Hvor kan jeg se hvor mye pensjon jeg har tjent opp?

Fra nettsiden www.nav.no kan du logge inn på Din Pensjon. Her kan du til enhver tid få en oversikt over din opptjente pensjon (pensjonsbeholdning).

Forfatter av blogginnlegget denne uken er Sveinung Remøy, NAV Familie- og pensjonsytelser Ålesund