Sommerjobb i 2019? Jobben begynner nå

 

Et raskt søk på nettet viser at mange arbeidsgivere allerede er godt i gang med å rekruttere for sommeren 2019. Føler du at det er kaldt ute, og fortsatt lenge til sommeren? Da bør du huske at søknadsfrist for drømmejobben din KAN være allerede i januar eller februar.

Slik finner du sommerjobben

Snakk med familie, naboer, venner og bekjente. Har noen av dem en jobb som skal gjøres i sommer? Kanskje vet noen av dem om bedrifter eller enkeltpersoner som trenger sommerhjelp? Slik kan du finne mulige jobber gjennom både deres nettverk og ditt eget. Vi vet at de fleste finner sommerjobb gjennom bekjentskap, så dette er kanskje den viktigste jobben du gjør.

Du kan også ta kontakt der du vet at det er sesongarbeid, lese annonser på nett og i lokalavisa, og se etter informasjon på kommunen sine hjemmesider. Du kan også finne sommerjobber under ledige stillinger på nav.no, og i mange andre stillingsdatabaser. Kanskje kan du ta kontakt med aktuelle bemanningsbyrå? Dette er mest aktuelt for deg som har fylt 18 år, ettersom bedrifter som benytter bemanningsbyrå ofte stiller krav om at arbeidstaker må være over 18 år.

Hvis du har hadde sommerjobb i 2018, kan du kanskje få jobb hos samme arbeidsgiver i 2019?

Verden for dine føtter

Er du over 18 år og vil finne sommerjobb utenfor Norge? På NAV sine sider om Sesongarbeid finner du mye informasjon, og mange nyttige lenker. Sesongarbeid kan være alle slags jobber, fra bærplukking til badevakt eller skiinstruktør.

Ikke vent for lenge

Begynn nå. For mange sommerjobber er søknadsfristen i februar eller tidlig i mars. For noen av jobbene er det søknadsfrist allerede i januar.

Sommerjobb er smart. Ferdig snakka!

Sommerjobben gir deg muligheter både nå og i framtida. Pengene du tjener kan gi deg noe du ønsker deg nå, og også i framtida i form av pensjon (utsatt lønn). Samtidig får du nyttig erfaring fra arbeidslivet. Dette er erfaring som kan bli verdifull den dagen du skal søke jobb eller studie, spesielt hvis sommerjobben gir deg relevant praksis.

Du tjener opp rett til pensjon fra folketrygden, også når du tar kortvarige oppdrag i arbeidslivet. I artikkelen Sommerjobb og pensjon kan du lese mer om sommerjobben og framtidig pensjon.

Å finne jobben er bare begynnelsen

Tips til søknaden får du mange steder. Et eksempel er Slik øker du sjansen til å få sommerjobb, i Fædrelandsvennen. Vil du vite mer om rettighetene og pliktene dine, kan du for eksempel besøke arbeidstilsynets sider om Ungdom i arbeid og skatteetatens sider om Ungdom, arbeid og skatt.

3 tips til sist

• Vis interesse
• Vis deg fra din beste side
• Vær fleksibel

Lykke til!

Forfatter av blogginnlegget denne uken er Anita Hanssen, NAV Familie- og pensjonsytelser Steinkjer